جاذبه های طبیعی آذربایجان شرقی

به گزارش بزنیم بیرون ، در این گزارش تلاش شده تا 6 جاذبه طبیعی استان آذربایجان شرقی معرفی شود.

1-روستا و آبشار سلوک آذربایجان شرقی

استان آذربایجان شرقی شهر گردشگری و توریستی پذیر ایران به شمار می رود حال در این بخش از مطالب قصد دارم به معرفی یکی دیگر از روستاها و آبشارهای زیبای این منطقه بپردازم .سلوک یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سلوک بخش مرکزی شهرستان هشترود واقع شده‌است. روستای سلوک که در دره های عمیق و تپه های سرسبز نوار مرزی ایران و ترکیه قرار گرفته بواسطه کوههایی که تا اواسط تابستان معمولا پوشیده از برف هستند و نیز چشمه سارهای طبیعی که از دل کوهها سرچشمه می گیرند از سرچشمه های اصلی رود روضه چای هستند که بعد از طی مسافتی نسبتا طولانی به دریاچه ارومیه می ریزد. روستای سولک یکی از مناطق دیدنی شهرستان ارومیه است که البته سابقه کشف و تبدیل شدن به منطقه گردشگری شاید به ۱۰سال هم نرسد. معروفیت این روستا بواسطه وجود آبشاری نسبتا بلند در انتهای آن است که در فصول پربارش از کیلومترها دورتر هم می شود تماشایش کرد و طی سالهای اخیر برای تماشای این آبشار معروف جایگاه و پارکینگ و دیگر امکانات نسبی ایجاد شده است. روستای سولک که در میان اهالی به سلوک و سولوک هم شناخته می شود طبیعت دیدنی و مردمانی با زندگی ساده و صمیمی و بی تکلف دارد. همه جای چراگاههای این روستا می توان اسبهایی که بدون زین و حفاظ برای خود در گوشه ای آزادانه در حال چرا هستند را دید.

این آبشار در۳۲كیلومتری غرب ارومیه در نزدیكی روستای سلوك واقع شده است. آب این آبشار از ارتفاعات كوههای سلوك از رشته كوههای زاگرس از ذوب برفها و چشمه سارها تأمین و جاری است. ارتفاع آبشار حدود ۷۶متر بوده و در درهای پرشیب از لای صخره های مشرف به روستا عبور و در مسیر بصورت پله های طبیعی بوده كه بر زیبائی آن افزوده است.

2-گنبد نمکی خواجه

گنبد نمکی خواجه در استان آذربایجان شرقی، در جنوب غربی بخش خواجه واقع شده است که یکی از بخش های تابعه شهرستان هریس می باشد. این پدیده زمین شناسی به دلیل داشتن رنگ های زیبا و متنوع از رسوبات که حاوی طبقات نمکی به رنگ قرمز، ارغوانی، عسلی و خاکستری است دارای ارزش ژئوتوریسمی می باشد. منطقه مورد مطالعه به علت برونزد واحدهای سنگی میوسن(سازند قرمزفوقانی) که فرسایش بسیار زیادی دارند سیمای تپه ماهوری و توپوگرافی نسبتا همواری دارد و عمدتا از نمک با میان لایه های مارن وتناوبی از ژیپس و مارن که روباره گنبد نمکی را تشکیل می دهند. از جمله رخنمون های زیبا و تماشایی که در نتیجه فعالیت گنبد نمکی حاصل شده است می توان به انواع گسل ها و چین ها اشاره کرد. در این مقاله گنبد نمکی خواجه به همراه ساختارهای متنوع موجود از منظر ژئوتوریسم مورد مطالعه قرار گرفته است.

3-کوه سهند در آذربایجان شرقی

سهند نام قله و رشته‌ کوهی آتشفشانی در ۵۰کیلومتری جنوب تبریز و ۴۰کیلومتری شمال مراغه و شرق آذرشهر و غرب بستان ‌آباد در مرکز استان آذربایجان شرقی است. این رشته ‌کوه دارای ۱۷قله با ارتفاع بیش از ۳۰۰۰متر است که بلندترین آنها (قوچ ‌گلی داغی) ۳۷۰۷متر بلندی دارد و مرتفع ‌ترین نقطه استان محسوب می ‌شود.

سهند که یکی از بلند ترین کوه های آذربایجان و مهم ترین کوه آتشفشانی خاموش ایران است در تمام سال پوشیده از برف است. دامنه‌های سهند در طول سال پوشیده از گل و ریحان و لاله واژگون است. به‌ دلیل انبوهی گیاهان، چمن ‌زارها، گلزارها و مراتع در آن به عروس کوه‌ های ایران مشهور شده ‌است چرا که سطح تمام مناطق این رشته ‌کوه پوشیده از سبزه ‌است. کوه‌های جام، سهند، سلطان، دمیرلی، آغ ‌داغ، موتال داغی، شیر داغی، حرم داغی، گیرو داغی، آتاشان، درویش، کمال از مهم‌ترین قلل رشته ‌کوه سهند محسوب می ‌شوند. چشمه‌ای در قله این کوه وجود دارد که تقدس خاصی برای آن قائلند. در این تنگه‌های کوهستانی رودخانه‌های پر آبی به سوی دو آبگیر عمده آذربایجان یعنی دریاچه ارومیه و دره قزل اوزن جریان دارند. جهت رشته کوه ‌های سهند اکثراً شرقی – غربی است ولی در مجموع کوه‌های سهند به صورت شعاعی در جهت مساوی کشیده شده‌اند.

4-آب و هوای ارتفاعات سهند:

ناحیه کوهستانی سهند دارای آب و هوای سردسیری است. مقدار بارندگی در این منطقه بین ۳۰۰تا ۶۰۰میلیمتر در سال می باشد از نظر تقسیم بندی آب و هوائی، منطقه سهند در ردیف مناطقی است که ارتفاع آنها بیش از ۲۰۰۰متر است . وجود تابستان های ملایم و زمستان های سرد و طولانی از خصوصیات این مناطق می باشد .

5-پارک ملی کنتال

پارک ملی کنتال در استان آذربایجان شرقی واقع است. پارک ملی کنتال با وسعت ۷۰۰۰هکتار در شمال استان آذربایجان شرقی و مرز بین المللی با جمهوری ارمنستان قرار دارد. پارک ملی کنتال بخش شمال شرقی پناهگاه حیات وحش کیامکی محسوب میگردد که در سال ۱۳۹۰به پارک ملی ارتقا یافته است. جلوه های کم نظیر ژئوپارکی و بقایای سنگهای آسیابهای آبی قدیمی بر قابلیتهای فرهنگی و گردشگری کنتال افزوده است. در اوایل بهار رویش لاله‌های رنگارنگ در دامنه‌های کنتال و قلعه علی بیگ به صورت مزرعه‌های لاله درمی آیند. برای دسترسی به این منطقه پس از گذر از شهر سیه رود و در امتداد رودخانه مرزی ارس در موازات نوار مرزی ارمنستان و آذربایجان و در دره كنتال پاسگاه محیط بانی كنتال قابل مشاهده است. کوه کمتال یا کنتال واقع در مسیر جاده جلفا به خدافرین بعد از شهر سیه رود و در کنار روستای نوجه مهر(میجمیر)که زیارتگاه سید محمد اقا در ان روستاست واقع شده است.

کوهستان کنتال از مهم ترین کوه های ارسباران است این کوه ۳۱۰۰متر ارتفاع دارد کوه کمتال یا کنتال از نوع کوه های سنگی است تندی دامنه ها و صعب العبور بودن آن،‌ از ویژگی های آن است در بعضی از نقشه ‌های جغرافیایی، آن کوه را “کیامکی” نیز نوشته‌اند، کوه کمتال از جمله کوه های ارسباران است که در حد فاصل مرز ایران و ارمنستان و حاشیه رود ارس واقع شده و دارای دره های متعددی است. دارای دره های زیادی از جمله دره جرجن، دره رودخانه دستجرد (مسیر شکاربانی)، دره تخته بولاخ (مسیر عمومی)، دره انجیرلیخ، دره جهنم (جهنم دره سی ) دره فرخ، دره شفلی و دره های دیگری است.

اغلب علاقه مندان به کوه و کوهنوردی مایل هستند از نزدیک آنرا ببینند که این علاقه ناشی از طبیعت و چشم اندازهای زیبای این منطقه است. این کوه دارای مسیر صعود جذاب و سرسبز در اردیبهشت ماه است چشمه تخته بلاغ با اب گوارا و خنک بعد از دوساعت و نیم صعود به طرف قله خستگی از تن کوهنوردان به در کرده و روح ادمی را با نشاط می نماید مسیر چشمه تا قله یک و نیم ساعت است که جمع مسیر صعود چهار ساعت است و سه ساعت هم مسیر برگشت جمعا هفت ساعت با پای معمولیست از قله با صفای کمتال شاهد جاری شدن رود اَراز (ارس) و برف های کوه هایی چون کمچی خواهید بود.

6-روستای لیقوان در آذربایجان شرقی

لیقوان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان میدان چای بخش مرکزی شهرستان تبریز واقع شده‌است.

روستای ییلاقی و کوهستانی لیقوان در دامنه کوهستان سهند قرار دارد. این روستا از قسمت شرقی همجوار دره‌ بسیار باصفایی است که رودخانه لیقوان از آن می‌‌گذرد و روستاهای حاشیه خود را مشروب می‌کند.

کشتزارهای سرسبز و باغ‌های میوه هر ساله به خصوص در تابستان هزاران نفر از عاشقان طبیعت را به این دره مصفا جذب می‌کند. دره لیقوان بین تمامی دره‌ های استان تنها جایی است که امکان ارائه خدمت و پذیرایی از مسافران را دارد.لیقوان با تمام کوچکی اش، نام بزرگی است. روستایی که اگرچه همیشه با پنیرهای قالبی ایرانی تداعی می شود، اما اگر به عنوان یک گردشگر وارد آن شوید جاذبه های بیشتری را می بینید که تمام ذهنیت تان را از این روستا، تغییر می دهد. طبیعت زیبای لیقوان آنقدر غافلگیر کننده است که ممکن است مجبور شوید هر چند دقیقه یک بار به خودتان یادآوری کنید که خواب نمی بینید و اینجا گوشه ای از خاک سرزمین خودتان است.

Waves Waves Waves

دوست داری یه مقاله بنویسی

اگه فکر می‌کنی حرفی برای گفتن داری، می‌تونی یه مقاله کاربردی یا جذاب برای سایت بنویسی.