گردشگری غذا در چهارمحال و بختیاری
كباب بختیاری:
از فیله گوسفند، سینه مرغ، فلفل دلمهای، پیاز متوسط، روغن زیتون، پودر سیر و زعفران تهیه می شود. گوشت مرغ و گوسفند را با روغن زیتون و پیاز مخلوط میكنند، با زعفران آغشته نموده و سپس یك تكه فیله گوسفند، یك تكه فلفل، یك تكه مرغ و یك تكه پیاز را در سیخ می گذارند و روی آتش كباب می كنند. این غذا از خوشمزه ترین غذاهای استان چهارمحال و بختیاری بوده و شهرت زیادی دارد.
شله بریان
گوشت و برنج و کمی نخود و عدس را با هم داخل قابلمه ریخته و روی آتش میگذارند تا جوش بیاید سپس آنرا داخل آتش گذاشته و 6 تا 7 ساعت بعد آنرا از زیر آتش در آورده با گوشت کوب میکوبند تا له شود سپس به آن هل و زیره اضافه میکنند. این غذا را برای کسانیکه سرماخوردگی دارند درست میکنند.
شوربای قیمه ریزه
گوشت را با گشنیز و جعفری داخل هاون سنگی ریخته و میکوبند تا نرم شود. سپس آنرا با برنج نیم پخته گلوله کرده در آب قرار میدهند و کمی برنج و سبزی در آن میریزند و پس از جوش آمدن آنرا داخل آتش کرده و حرارت میدهند تا کاملاً پخته شود این غذا مناسب افرادی است که سرماخوردهاند.
گوشت گندم
گوشت و لوبیا سفید و نخود و پیاز را خرد کرده گندم پوست کنده را با چند لیوان آب داخل کماجدان ریخته میجوشانند تا پخته شود وقتی که پخته شد، سیبزمینی پوست گرفته و پخته و کمی رب و کمی نمک و فلفل به آن اضافه میکنند و میکوبند.
ماست میش و شکر
در تابستان که ماست میش (گوسفند ماده) فراوان است، خانوادهها ماست را در کاسه ریخته و شکر روی آن میریزند و میخورند گاهی بجای شکر شیرهی انگور اضافه میکنند.
رکو Recu
رکو: برنج را خیسانده و گوشت را میپزند بعد برنج و گوشت و زیره و نمک را داخل کرده در آن آب میریزند و روی آتش میگذارند تا جوش آید بعد از پختن در حالیکه کمی آب داشته باشد آنرا میکوبند و تقریباً مثل حلیم برنجی میشود.
اُماج (سوپ کلی) OMAJ
آرد را الک میکنند کمی آب به آرد میزنند و میمالند تا دانه دانه شود. آب را جوش آورده نوعی سبزی کوهی بنام بوسور BOSORیا لیز Lisکه لعاب دارد و برای سرماخوردگی مفید است شسته به آب جوش میزنند و آرد را اضافه میکنند. چند جوش که زد پیاز را با فلفل به آن میزنند.
اشکنه:
سرکه شیره و روغن را بعد از داغ کردن با حلقههای پیاز و مقداری آرد مخلوط کرده و گرم نگه میدارند بعد چند دانه برگههای زردآلو،آلوچه و هلو را در آن میاندازند و بهم میزنند بعد از پختن برگهها آنرا برمیدارند و مصرف میکنند.
عدسی:
عدس را تمیز کرده و با گوشت چرخ کرده با بدون گوشت میپزند پس از پخته شدن مقداری آویشن و سیر و فلفل و روغن به آن میزنند و میکوبند و آب آنرا جدا کرده و با نان خشک میخورند و کوبیده آنرا با نان، معمولاً این غذا را برای صبح زمستان میپزند.
آب ترشی:
در فصل گرما اغلب آب ترشی درست میکنند برای تهیه این غذا، دانههای انار، (اناردون) را خوب میجوشانند تا پخته شود، بعد کمی انجیر و مویز وکمی روغن به آن اضافه كرده وقتی آماده شد نان در آن میریزند و میخورند.
خوراک قارچ:
در فصل بهار که ایلات به ییلاق و سردسیر میرسند بیشتر خوراک آنها از قارچهایی است که در کوهستان میروید آنها قارچ را کباب یا با روغن سرخ کرده با نان میخورند و گاهی قارچ خشک را به گرمسیربرده و از آن استفاده میکنند.
اوگندی Ogandi:
زنان ایل از عدس، خوراکی را میپزند که آنرا اوگندی میگویند در لهجه بختیاری به معنای عدس و آب است که از عدس و روغن و ادویه آش تهیه میشود.
آب دیز:
گوشت خرد کرده با روغن سرخ میکنند و با آب میپزند و مقداری گیاهان کوهی نظیر آویشن و سیر و تره به آن میزنند و میخورند این غذا خوراک روزانهی خانوار ایل است.
پیه به جگر (جیر):
برای تهیه غذا جگر را روی آتش کباب میکنند سپس آنرا خرد کرده داخل چربیهای گوسفندی میپیچند و دوباره کباب میکنند.
نوچیزی (بورخر):
برای تهیه این نان مقداری آرد را داخل ظرف کرده به آن آب میدهند تا خمیر شود و بعد آنرا روی تابه که زیر آن آتش است پهن میکنند تا خوب برشته شود، سپس مقداری تره کوهیِ تر یا خشک در روغن میریزند و بعد نان برشته شده را به آن اضافه میکنند و قند را الک کرده را به آن اضافه مینمایند بوی خوبی از آن به مشام میرسد یکی از غذاهای اصلی بختیاریها است.
نان گرده:
خمیر نان را روی آتش میپزند سپس آنرا زیر خاکستر آتش میگذارند تا خوب پخته شود بعد کمی روغن به آن میزنند و میخورند.
نان چپه:
گودالی را حفر میکنند و سه سنگ صاف کنار آن قرار میدهند که آنرا کچک میگویند تابه را روی آن قرار داده خمیر آماده شده را با تیر چوبی صیقلی پهن میکنند روی تابه میاندازند تا رشته شود نانهای پخته شده را به شکل مثلث رویهم تا میکنند و در سفره میگذارند این نانها را چپه میگویند زن ایلی هر دو روز یکبار نان میپزد.
نان یوخا:
نان یوخا توسط زنان روستایی در منازل تهیه می شود شامل نان و شیره ای است که از شیره انگور، گردو، بادام روغن حیوانی و ... تهیه ودر اصل این نان از محصولات تهیه شده خود مردم تهیه می شود و در بین تمامی اهالی روستا توزیع می شود.
نان كاكولی:
کاکولی نوعی نان است که خمیرش از شیر، آرد و خشکبار)گردو،کشمش، بادام)تشکیل شده و برای پخت بر روی این نان زرده تخم مرغ، گلرنگ، زعفران، زیره و ....زده می شود و در تنور پخت می شود.
نان بلوط:
بختیاریهائی که در جنگلهای بلوط زندگی میکنند. بلوط را جمعآوری میکنند در آب شیرین میگذارند تا تلخی آن از بین برود بعد بلوط را میخشکانند و خرد کرده باز 7 شبانه روز در آب شیرین میگذارند تا شیرین شود و بعد آنرا میکوبند تا آرد شود و خمیر کرده نان میپزند در بختیاریها این نان را کلک میگویند.
پرورد دوغ :
این غذا شامل سبزی آش، برنج، دوغ، آرد و پیاز داغ است. سبزی آش را بعد از شستن و خرد كردن میپزند، سپس برنج و دوغ را به آن اضافه میكنند بعد كه برنج پخته شد كمی آرد را در آب حل كرده و به آن میافزایندتاآبآشبهصورتغلیظدرآیدوپیازداغراهماضافهمیكنند.
آگِردَگ:AGERDAG
این شیرینی همان مواد فتیر را دارد (فتیر نوعی شیرینی كه در همه جا پخته میشود. مواد آن تخممرغ، شیر، شكر، روغن، آرد، مواد معطر شیرینی است)با این تفاوت كه كمی شیرینتر است. و بعد از ور آمدن خمیر آن را به اشكال دل خواه درآورده و در روغن سرخ میكنند كه این شیرینی را در مناسبتهای مختلف تهیه میكنند. مثلاً زمانی كه طفلی دندان در میآورد یا بخواهند به جا خالی دختری بعد از ازدواج بروند.
كال جوش یا كله جوش:
غذایی است كه برای پختن آن ابتدا كشك را میسایند و در آب ریخته و حرارت میدهند. سپس در ظرف دیگری پیاز سرخ میكنند و سپس پیازهای خرد شده را با نعناع داغ درون كشك حرارت داده شده؛ ریخته و غذا را آماده میكنند. این غذا را میتوان بر حسب سلیقه و ذایقه با گردو وكشمش هم مصرف نمود .
كاچی شیر:
غذای دیگری است كه بیش تر خانوار دام دار تهیه می كنند كه عبارت است از آرد و شیر كه آرد را كمی تفت میدهند و سپس شیر را اضافه میكنند.
آش شنگ و موچه :sheng - mocheh
این غذا همانند دیگر آش های ایرانی پخت می شود به نحوی که به جای سبزیجات رایج آش ها، از شنگ، موچه(مچچه)، پاغلاغ و سیر صحرایی استفاده می شود.
غذاهایی دیگری هم از این گیاهان تهیه می شود که از مهمترین آن ها می توان به «علف پخته»، «علف ماستی»(مخلوط با ماست) و تلیکه نام برد.
انواع شربت های محلی:
شربت زعفران و نبات ، زعفران با عسل (عسل باید مرغوب و بدون افزودن شکر باشد)، شربت ، شربت بهار نارنج ، شربت نعناع، شربت عرق یونجه.
دم نوشها :
دمنوش دارچین با عناب و گلگاوزبان. دمنوش سنبل الطیب ، دمنوش دارچین به همراه بهارنارنج ،دمنوش بادرنجبویه و دارچین ،دمنوش آویشن و دارچین ،دمنوش زنجبیل و دارچین ،دمنوش مرزنجوش.
دوست داری یه مقاله بنویسی
اگه فکر میکنی حرفی برای گفتن داری، میتونی یه مقاله کاربردی یا جذاب برای سایت بنویسی.