0
از0 نظر

آسبادهای سیستان و بلوچستان

    396
    نمایش

    آسبادهای سیستان و بلوچستان، تنها یکی از چندین جاذبه گردشگری تاریخی این استان است که به عنوان خواستگاه آسبادهای جهان شناخته می شود. وزش بادهاي 120 روزه در سيستان و انرژي قدرتمند باد، ضرورت ايجاد چنين آسبادهايي را فراهم کرده و آن ها با تزئينات خشتي مخصوص به خود بنا شدند و استفاده از اين گونه در منطقه سيستان بسيار مورد توجه و کاربردي بوده است.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات آسبادهای سیستان و بلوچستان

    روزگار بهره گيري از نيروي باد روشن نيست ، اما به گواهي بسياري از محققان داخلي و خارجي ، ايرانيان اولين ملتي بودند كه باد را مهار كردند و از آن به عنوان محركه آسياب و چرخ چاه بهره گرفتند به جرات مي توان گفت كه همزمان با موفقيت بزرگ انسان در زمينه فناوري تبديل حركت يك سويه آب به حركت چرخشي سنگ آسياب ، ايرانيان توانستند از نيروي باد براي به حركت درآوردن سنگ آسياب و بيرون كشيدن آب از چاه بهره بجويند .

    بيگمان اولين آسياب هاي بادي در منطقه اي از سيستان ( سكستان ) تا قهستان (كوهستان ) و در چند هزار سال پيش ساخته شد . در بررسي هاي تاريخ ، درباره بهره گيري از نيروي باد در كتاب هاي مربوط به انرژي باد ، با صراحت به اين نكته اشاره شده است كه اولين آسياب هاي بادي را ايرانيان در سيستان ساختند . سرزمين سيستان و دشت خواف ، باد معروف 120 روزه اي دارد كه بطورقطع همین امر مردم منطقه را به فکر بهره گیری از این نیرو انداخته وموجب اختراع آسباد در دوردست تاريخ در اين بخش از سرزمين ايران شده است . بادهاي هرات از ارديبهشت ماه تا مرداد ماه جريان دارد . مي توان فرض كرد كه مبدا وزش اين باد از « پامير » است كه نخست در سرحد ايران و افغانستان ظاهر مي شود و سريعترين جريان آن در سيستان است.

    تاریخچه آسبادهای سیستان و بلوچستان

    نخستين ماخذي كه در آن آسياب بادي ياد شده است يك كتاب قديمي هندي به نام « آرتاساس تراي كانتيليا » در 1400 پيش از ميلاد است كه در آن به بالا بردن آب نيز اشاره شده است . گرچه آسياب هاي بادي به عنوان منبع نيرو در تمدن هاي يونان و روم ناشناخته بود ، ولي هرون اسكندريه ( 260 پيش از ميلاد ) شرحي از ابزار كوچكي كه در آن از فشار هوا براي ارگ مي توان استفاده كرد، داده است و چنان كه پيداست هرگز نيز اين وسيله ساخته نشد.

    گزارش هاي نخستين پس از اسلام شرح ها ومدرك هاي مشخص تري درباره ي آسياب هاي بادي واقعي كه براي خرد كردن دانه ها و بالا بردن آب به كار مي رفته به دست مي دهند.

    مسعودي( سده چهارم هجري ) در مروج الذهب، داستاني از يك صنعت كار ايراني كه گويا سازنده آسياب هاي بادي نيز بوده است، نقل كرده. مسعودي همچنين درمورد سرزمين هاي آسياب بادي شرح بيشتري مي دهد و مي گويد « سيستان ديار باد و ريگ است و همان شهر است كه گويند باد آنجا آسياب ها را مي گرداند و آب را از چاه كشيد باغ ها را سيراب كند و در همه دنيا شهري نيست كه بيشتر از آن جا از باد سود برد و خدا داناتر است » يكي از هم زمانان جغرافي دان او به نام استخري ( حدود 951 م/ 340 ه ) اين موضوع را تاييد مي كند او مي گويد : « درآن جا بادهاي قوي مي وزد به طوريكه به آن سبب چرخ هايي كه با باد مي چرخند ساخته شده است » قزويني جغرافي دان سال هاي بعد (مرگ در 1283 م / 682 ه ) در شرح خود درباره سيستان مي نويسد « در آن جا هرگز باد آرام نمي گيرد و با توجه به آن آسياب هايي ساخته شده كه تمام خرد كردن ذرت با آن چرخ ها انجام مي گيرد آن جا سرزمين گرمي است و چرخ هايي دارد كه با باد كار مي كند ».

    جغرافي دان سوريه اي نحوه ساختن آسياب هاي بادي را همراه با شكلي شرح مي دهد . « نوته بار » پژوهشگر نامدار هلندي، كه تحقيقات ژرفي درباره آسياب هاي بادي انجام داده است‌، مي نويسد : ... طرز ساخت آسياب هاي بادي سيستان بدين گونه است. در آغاز، برج بلندي مانند مناره مي سازند، ساختمان آسياب داراي دو بخش است: در بخش پايين، سنگ هاي آسيا قرار دارد كه بر اثر چرخش سنگ زيرين ، غلات را آرد مي كند، در بخش بالا چرخي قرار دارد كه با نيروي باد به حركت در مي آيد . بر اثر حركت چرخ و محور آن، سنگ زيرين آسياب به چرخش در مي آيد. پس از پايان اين بناي دو اشكوبه، سيستاني ها چهار شكاف در ديوار ايجاد مي كنند . اين شكاف ها به سان شكاف هاي تيراندازي در برج ها و باروهاست. شكاف ها از درون تنگ تر مي شوند. باد از ميان اين شكاف ها با نيروي بسیار به درون مي وزد ، به سان بادي كه از دم آهنگري خارج مي شود ...

    ویژگی‌ها آسبادهای سیستان و بلوچستان

    آسياب هاي بادي با محور قائم يعني آسياب هاي بادي ايراني در زمان حمله مغولان به ایران در قرن سيزدهم ميلادي به چين رسيد . آسياب هاي بادي با محور قائم درجهان اسلام نيز گسترش يافت ودر مصر به عنوان يكي از منابع اصلي نيرو براي خرد كردن نيشكر به كار مي رفت . در سده يازدهم ميلادي نيز آسياب هاي بادي به جزاير درياي اژه ، اسپانيا و پرتغال رسيده بود ، ولي در آن جا محور آسياب را به جاي اينكه عمودي باشد با تمايل افقي 30 درجه مي ساختند . با اين تفاوت و با اين نظر كه برخي گويند : اين خود دليلي براي اختراع جداگانه اي آسياب در آن سرزمين ها است . نمي توان اين نظريه را پذيرفت زيرا از همان راه اختراعات ديگري در آن زمان ها به غرب رسيده بود و اختراع آسياب بادي نمي توانسته به طور جداگانه در آن ناحيه نيز انجام گرفته باشد چه تفاوت اساسي دو فرم بسيار ناچيز است .نخستين يادي كه از آسياب بادي در اروپاي شمالي شده در فرانسه و در سال 1105 ميلادي است. آسياب هاي بادي در ايران امروز نيز تا حدي در سيستان معمول بوده از شرح الدمشقي در مورد آسياب هاي بادي در سيستان چنين بر مي آيد كه بين آن ها و آسياب هاي امروزي تفاوتي وجود داشته است تفاوت دراين است كه در آسياب هاي باستاني سنگ هاي آسياب در بالاي چرخ بادي ( پره ها ) جاي داشته است ،در حالي كه در آسياب هاي امروزي آسيا خانه در زير پره هاي آسياب جاي دارد.

    در سيستان از ديرباز آسياب هاي بادي زيادي وجود داشته كه با توجه به وجود نعمت و نام سيستان به عنوان انبار غله ايران و از طرفي وجود بادهاي مداوم ، مردم آن زمان را به فكر ساخت آسياب هاي بادي انداخت كه آثار آنها در گوشه و كنار سيستان ديده مي شود . و حتي تا ساليان اخير نيز كاربرد و مورد استفاده قرار مي گرفتند ، كه از جمله یکي از آنها در روستاي ده كول پشت آب زابل ( زادگاه اجداد پدر گردآورنده كتاب ) بوده است.

    زمان مناسب بازدید آسبادهای سیستان و بلوچستان

    توجه به وضعیت آب و هوایی سیستان و بلوچستان، فصل بهار، اواخر تابستان و اوایل پاییز زمان مناسب تری برای بازدید از جاذبه های این استان هستند.

    سایر اطلاعات آسبادهای سیستان و بلوچستان

    بهتر است بدانید که درحال حاضر آسبادهای ایرانی به شماره 6192 در فهرست پیشنهادی دولت جمهوری اسلامی ایران برای آثار میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

    چه جوری برم ؟
    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    پارکینگ/ جای پارک
    مناسب برای کهنسالان
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    تفریحات
    عکاسی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.