مشخصات تیمچه بزرگ بازار قم
تیمچه برای تجارت فرش ساخته شده و امروزه فرش مهمترین محصول صناعی و فروش این تیمچه است به طوری که قم به عنوان پایتخت فرش ابریشمی ایران و جهان شناخته شده است.
تاریخچه تیمچه بزرگ بازار قم
تیمچه بزرگ قم مربوط به دوره قاجار است.
زمان مناسب بازدید تیمچه بزرگ بازار قم
با توجه به وضعیت آب و هوایی استان قم، فصل های بهار و اوایل پاییز زمان مناسبی برای بازدید از این جاذبه است.
سایر اطلاعات تیمچه بزرگ بازار قم
تیمچه بزرگ بازار قم در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۰۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ویژگیها تیمچه بزرگ بازار قم
احداث طاق تیمچه بزرگ با دهانه ۱۶ متر و ارتقاع ۱۵ متر از جمله شاهکارهایی است که با تیمچه امینالدوله در کاشان برابری میکند . تیمچه بزرگ به طور کلی متشکل است از دو بخش اصلی و تیمچهسرا و دارای دو ورودی از راسته بازار نو به تیمچه و یک ورودی از کوچه سیداسماعیل به سرا است.
سیمای عمومی تیمچه بزرگ بازار قم
تیمچهی بزرگ قم، بیست حجره در طبقهی پایین و دوازده غرفه در بالا دارد و آثاری ارزنده از هنر گچبری و مقرنس را در خود جای داده است. گنبد این بنا از نوع عرقچینی و پوشش زیر آن شمسهکاری با روزنههایی برای تامین روشنایی داخل بناست.
تیمچه با دو ورودی به راسته بازار نو راه مییابد. بخش دیگر تیمچه، شاه نشین بوده که محل اسکان رئیس، مدیر و مسئول اصلی بناست و محلی برای فرماندهی بنا و معمولا دارای مرکزیت در اینگونه بناهاست به همین دلیل دارای ویژگیهای خاص معماری است و تزئینات بسیار زیبایی را شامل میشود.
شاهنشین بنای تیمچه بزرگ بازار نو شمالی صحن بنا و در طبقه فوقانی قرار گرفته و کاملا مشرف به تمامی بخشهای بناست. دسترسی به شاهنشین از طریق پلکانهایی که در فضای اصلی قرار دارند به شاهنشین میرسد.
این دو راه پله به بالکنی مقابل فضای شاهنشین میرسند و سرانجام وارد فضاهای داخلی آن و دیگر فضاهای متصل به آن میگردد . در ایوان یعنی فضای فوقانی تراس شاهنشین، شاهد تزئینات بسیار زیبای مقرنس هستیم که کاملا زیبا و استادانه اجرا شدهاند .