0
از0 نظر

جزیره آشوراده

    2525
    نمایش

    آشوراده در مرکز شبه جزیره میانکاله‌ بندر ترکمن در استان گلستان قرار دارد.ارتفاع آشوراده از سطح دریاهای آزاد، ۲۶ متر است. در بیشتر منابع تاریخی آمده است که آشوراده در ابتدا یک مجتمع‌الجزایر متشکل از سه جزیره بوده است؛ دو جزیره‌ شرقی کوچک و یک جزیره‌ غربی بزرگ؛ اما با بالا آمدن سطح آب، دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفت و در حال حاضر، تنها یک جزیره باقی مانده است.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات جزیره آشوراده

    آشوراده دهی در مرکز شبه جزیره میان‌کاله در شهرستان بندرترکمن، استان گلستان است. آشوراده تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر است.

    ارتفاع این جزیره از سطح دریاهای آزاد برابر 26 متر است. سکنة دایمی آن کارگران شیلات و افراد پاسگاه ژاندارمری هستند. در فصل صیدماهی کارگران بیشتری به سکنة دایمی آنجا افزوده می‎شوند.

    پوشش گیاهی جزیره، بوته‌های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در جزیره یافت می‌شوند.

    گراز و نوعی اسب وحشی در این جزیره زندگی میکنند که توانایی خوردن آب شور دریا را دارند و طول عمر بسیار کمی دارند.

    تاریخچه جزیره آشوراده

    در دوره محمد شاه قاجار، راهزنان و دزدان دریایی ترکمن در آشوراده و برخی از مناطق شبه جزیره‌ میانکاله زندگی می‌کردند. قیات خان، یکی از رهبران ترکمن‌های جعفربای (ترکمن‌های حامی روسیه و مخالف ایران) به استرآباد (گرگان کنونی) حمله کرد و پس از غارت و گروگانگیری، دستور داد که سربازان اسیر شده دولت را در دریا غرق کنند. پس از این اتفاق، محمد شاه قاجار تصمیم گرفت که ترکمن‌ها را سرکوب کند؛ اما آن‌ها در جزیره آشوراده استقرار داشتند و وی برای رسیدن به آن‌ها نیاز به کشتی جنگی داشت.

    محمد شاه قاجار برای غلبه بر ترکمن‌های جزیره آشوراده دست به دامان روس‌ها شد؛ زیرا طبق عهدنامه‌های میان دو کشور، تنها روس‌ها حق کشتیرانی جنگی در دریای کاسپین را داشتند و می‌توانستند شورشیان را سرکوب کنند. روس‌ها که از ۱۰ سال قبل، متوجه اهمیت ویژه منطقه شمال ایران، به‌خصوص جنوب شرقی دریای کاسپین شده بودند، به‌سرعت پنج کشتی جنگی خود را در ساحل آشوراده مستقر کردند و وارد منطقه شدند. 

    روس‌ها در اولین اقدام خود، شبه جزیره میانکاله را تصرف کردند و پایگاه نظامی خود را در بخش شرقی جزیره ساختند. جالب است بدانید که پیش از ورود کشتی‌های روس به منطقه، اردشیر میرزا والی مازندران توانسته بود که ترکمن‌های شورشی را سرکوب کند و روس‌ها نه‌تنها کمکی به سرکوب شورشیان نکردند، بلکه پس از رسیدن به خلیج حسینقلی، داد و ستد با ترکمانان را پایه‌ریزی کردند. پس از این اتفاق‌ها، روس‌ها برای سالیان متمادی  از جنگ جهانی اول تا پایان جنگ جهانی دوم، جزیره آشوراده را اشغال کردند.

    زمان مناسب بازدید جزیره آشوراده

    بهترین زمان برای بازدید از این جاذبه فصل بهار و پاییز است.

    وسایل مورد نیاز جزیره آشوراده

    مواردی همچون کفش مناسب طبیعت گردی، یک دست لباس اضافه، عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب، کلاه و پاوربانک به همراه داشته باشید.

    ویژگی‌ها جزیره آشوراده

    جزیره آشوراده از چند جهت دارای اهمیت است. این جزیره در سال ۱۳۵۴، به‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در جهان (مناطق حفاظت‌شده‌ زیستی بین‌المللی) معرفی شد و به ثبت جهانی رسید.

     جزیره آشوراده، یکی از مهم‌ترین تالاب‌های جهان در لیست کنوانسیون جهانی رامسر است و به‌عنوان یکی از ۵۹ منطقه‌ بین‌المللی ذخایر طبیعی ثبت شده (در سال ۱۳۵۹) و مهم‌ترین پناهگاه‌های حیات وحش ایران شناخته می‌شود.

    سیمای عمومی جزیره آشوراده

    جزیره آشوراده درمنتهی الیه شرقی شبه جزیره میانکاله درجنوب شرقی دریای خزر با وسعتی در حدود 1200 هکتار واقع شده است که شمال این جزیره را دریای خزر و جنوب آنرا خلیج گرگان احاطه کرده و شرق آن به واسطه تنگه باریکی که خلیج گرگان را به دریای خزر مرتبط میسازد از خشکی جدا ساخته و غرب آن بوسیله کانالی از شبه جزیره میانکاله جدا شده است.

    شبه‎جزیرة میانکاله که آشوراده در انتهای آن جای دارد، احتمالاً بر روی آبرفتهای دلتایی رودخانة گوهرباران نکا پدید آمده است. جنس رسوبهای این شبه‎جزیره بیشتر آهکی و ماسه‎های ریزدانه و بدون خاکهای رسی است و هرچه زمین به سوی انتهای شبه‎جزیره یعنی به آشوراده پیش می‎رود، ماسه‎ها کوچکتر می‎شود. چنین می‎نماید که وزش بادها، ذرّات ماسه‎ای ریز و آهکی را به سوی آشوراده رانده و دانه‎های درشت و کانیهای سنگین را در غرب میانکاله به جای گذاشته است.

    امکانات ویژه جزیره آشوراده

    این آبادی دارای پاسگاه ژاندارمری، و تأسیسات مهم شیلات است.

    شرایط استفاده جزیره آشوراده

    برای دسترسی به جزیره آشوراده باید به بندر ترکمن بروید و از آنجا از طریق قایق، خودتان را به جزیره برسانید. از اسکله بندر ترکمن با قایق، تنها  ۱۰ دقیقه تا جزیره راه دارید. بلیط قایق‌های جزیره آشوراده به‌صورت رفت و برگشت به فروش می‌رسد و شما می‌توانید ساعت بازگشت خود را با آن‌ها تنظیم کنید. به این ترتیب، مدت زمان گشت و گذار در جزیره به انتخاب خود شما است و می‌توانید هر ساعتی که دوست داشته باشید، به اسکله برگردید. بلیط قایق‌های جزیره آشوراده، طبق قیمت‌های تابستان ۱۳۹۹ از ۷۰ هزار تومان به بالا است.

    سایر اطلاعات جزیره آشوراده

    آشوراده، آشور آده یا آشیر آداسی در زبان ترکمنی، دارای دو بخش آشیر (آشور) و آدا (جزیره) و به‌معنای «جزیره آشور» است. این جزیره در میان ترکمن‌ها با نام «مال آشیر» نیز مشهور است؛ زیرا در گذشته‌های دور، آشوراده در نظر دامداران ترکمنی اهمیت ویژه‌ای داشت. آن‌ها در گذشته دام‌های خود را از ساحل با قایق برای چرا به جزیره می‌بردند. در زبان ترکمنی، «مال» به‌معنای «دام» و «آشیر» به‌معنای مصدری «رساندن» است.

    نکات منفی جزیره آشوراده

    تا قبل از وقوع سیل در اوایل دهه 1370 شمسی در این جزیره بالغ بر یک هزار نفر زندگی می کردند اما با وقوع سیل ساکنان این جزیره به یک شهرک در شهر بندرترکمن کوچ کردند و اکنون تنها کارمندان شیلات و برخی فروشندگان در این جزیره زندگی می کنند.
    چه جوری برم ؟
    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    مناسب برای کهنسالان
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    تفریحات
    عکاسی
    پیاده‌روی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.