2.6
از27 نظر

دریاچه مهارلو

    4719
    نمایش

    دریاچه مهارلو، تنها يكي از چندين جاذبه ديدني استان فارس است كه با وجود چشم انداز زیبا و متفاوت مي تواند به عنوان محل مناسبي براي گذران اوقات فراغت و همچنين سوژه خوبي جهت عكاسي انتخاب شود. در دریاچه مهارلو، جلبکي تک سلولی به نام دونالیلا رشد می کند که رنگ ریزه‌ای نارنجی و قرمز رنگ به نام کاروتینا دارد و افزایش این رنگریزه ها در جلبک و تراکم آن در تالاب، رنگ دریاچه را به رنگ صورتی تغییر می دهد.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات دریاچه مهارلو

    این دریاچه با ابعاد ۱۰×۶ در ۲۳ کیلومتری و وسعت ۲۵ هزار هکتاری جنوب شرقی شهر شیراز و در باختر دریاچه بختگان قرار گرفته‌ و وسعت آن 00 208 هکتار ( 20 هزار و 800 هکتار ) و با طول 35 کیلومتر است اگر چه در برخی گزارش های سازمان حفاظت محیط زیست، وسعت آن 21600 هکتار ذکر شده است. این تالاب در ارتفاع 1490 متر از سطح دریاهای آزاد قرار دارد و عميق ترين نقطه آن در بهار به کمتر از يک متر می رسد ولی در برخی مناطق آن، در سال های پر آبی بویژه در محدوده چشمه های دائمی بخش غربی و شمالی،گودی آن تا 3 متر نیز گزارش شده است. با توجه به اقلیم منطقه و ساختار زمین شناسی و سنگ شناسی ارتفاعات مشرف به دریاچه مهارلو و بارندگی های شدید موردی سیل آسا، فرسایش های شدید آبی در این ارتفاعات کاملاً مشهود است.

    برخی مطالعات انجام شده روی این دریاچه نشان از ته نشيني گسترده مواد ناشي از فرسايش های شدید آبخیز های ارتفاعات اطراف آن است که سبب كاهش ژرفاي تالاب بويژه در ناحيه غربي شده است. نظریات کارشناسی گویای آن است که در 50 سال گذشته ، حدود 50 سانتي متر به ته نشست هاي درياچه افزوده شده و به اعتقاد گروهي ازكارشناسان پيش بيني مي شود که اگر این روند ادامه یابد و کنترلی بر فرسایش آبخیز های آن اعمال نشود، در آينده با توجه به محدودیت عمق دریاچه مهارلو، این تالاب یکی از کارکرد های مهم خود یعنی کنترل سیلاب ها را از دست خواهد داد.

    تاریخچه دریاچه مهارلو

    در سال ۱۳۸۵ خ. با تصویب هیأت وزیران، دریاچه مهارلو به عنوان یکی از ۷ منطقه نمونه گردشگری ایران برگزیده‌شده‌است. طی دوره‌ای در سال ۱۳۸۵ خ. پرواز بالگردها بر فراز این دریاچه ممنوع شد. در خشکسالی سال ۱۳۸۷/۲۰۰۸ حدود ۹۰ درصد دریاچه «مهارلو» خشک شد و از این دریاچه به غیر از نیزارها و تالاب‌های اقماری چیزی به‌جا نماند.

    نام این دریاچه، برگرفته از نام روستای مهارلو از توابع شهرستان سروستان است که در مجاورت آن قرار گرفته است و بخش قدیمی روستای مهارلو در بخش ساحلی دریاچه واقع است.

    ویژگی‌ها دریاچه مهارلو

    دریاچه مهارلو خاوری‌ترین بخش جلگه شیراز است که دارای آبی بسیار شور است. فرآوری نمک از این دریاچه توسط مجتمع استحصال نمک وابسته به پتروشیمی شیراز انجام می‌شود. آب چند چشمه نیز عمدتاً از قسمت‌های غربی و شمالی وارد این دریاچه می‌شوند. مهمترین گونه پرنده این دریاچه فلامینگو است. تنجه، اردک سرسبز، مرغابی، آبچلیک، چوکا و آنقوت به عنوان دیگر پرندگان دریاچه مهارلو هستند.

    سیمای عمومی دریاچه مهارلو

    تالاب توسط سه رودخانه " نوبه اى خشک" ، " حمزه" و " سروستان" و همچنين روان آب هاى کوه هاى مجاور تامین می شود. به علاوه چشمه های بزرگ و دائمی دریاچه نظیر " بارمیشور " و " آب پروران " از منابع تامین کننده آب تالاب مهارلو هستند که به ترتیب در منتهی الیه شمال غربی و در حاشیه شمالی آن واقع اند.

    از گیاهان اطراف این تالاب می توان به گیاهان شور پسند نظیر Tamarix-Suaeda- salicornia اشاره داشت ولی در کنار ریز تالاب های " بارمیشو " و " آب پروران " که از آب شیرین برخوردار هستند ، پوشش گیاهی شامل Typha – Phragmites- Sedges- Chara است.

    امکانات ویژه دریاچه مهارلو

    دو رودخانه فصلی «سلطان‌آباد» و رودخانه خشک دریاچه مهارلو را تغذیه می‌کنند. مهارلو، بکت، کمال آباد، برمشور، قنبری، هزاردره، انجیره و سیف آباد از روستاهای گردشگری پیرامون این دریاچه هستند. از کوه‌های مشرف به دریاچه می‌توان به کوه قلعه گریخته، کوه شرقی و کوه شمالی اشاره کرد.

    سایر اطلاعات دریاچه مهارلو

    از این دریاچه برای تهیه نمک صنایع استان فارس هم استفاده می‌شود. این دریا چه به دلیل عمق کم ، جزو تالاب ها به شمار می آید. : پدیده کشنده سرخ (شکوفایی جلبکی) یکی از موارد رایج در زيست بوم های دريايی است كه موجب شدت رشد يكی از گونه های آبزيان می‌شود و حيات آبزيان را با خطر نابودی مواجه می‌كند. ايـن تغيير ممكن است در جلبک‌ها، عروس‌های دريايی يا ديگر آبزيان نيز دیده شود. معمولا کشنده سرخ که مربوط به یک نوع جلبک خاص است در دریای خلیج فارس و عمان به چشم می‌خورد و با تولید سم مهلکی باعث نابودی آبزیان می شود که در حال حاضر این پدیده در دریاچه مهارلو اتفاق افتاده است. در دریاچه مهارلو جلبک تک سلولی به نام دونالیلا رشد می کند که رنگ ریزه‌ای نارنجی و قرمز رنگ به نام کاروتینا دارد که افزایش این رنگریزه ها در جلبک و تراکم آن در تالاب، رنگ دریاچه را به رنگ صورتی تغییر می دهد.

    نکات مثبت دریاچه مهارلو

    در فصل‌های خشکی یکی از کانسارهای بزرگ نمک ایران به‌شمار می‌آید. یکی از شگفتی های تالاب مهارلو آن است که به دلیل وجود چشمه های متعدد آب شیرین در حاشیه شمالی و شمال غربی و نیز به دلیل شرایط اقلیمی خشک و در نتیجه رژیم بارندگی متاثر از دور های بدون باران ، کم باران و بارندگی های شدید و موردی ، ریز تالاب های آب شیرین و لب شور متعددی رخ نمون دارند که بسته به میزان بارندگی ماهانه و سالانه ، مساحت آنها متغیر است و در برخی از آنها به 150 هکتار نظیر "تالاب بارمیشور" و 250 هکتار نظیر "تالاب آب پروران" نیز می رسد.

    زمان مناسب بازدید دریاچه مهارلو

    با توجه به وضعيت آب و هوايي استان فارس، فصل بهار مناسب ترين زمان براي بازديد از اين جاذبه است.

    نکات منفی دریاچه مهارلو

    در پی این خشکسالی از جمعیت ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار قطعه‌ای پرنده فلامینگو در دریاچه مهارلو در سال ۱۳۸۷ خورشیدی تنها حدود ۵ هزار فلامینگو باقی ماند.

    چه جوری برم ؟

    افزودن راهنمایی مسیر :

    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    مناسب برای کهنسالان
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    تفریحات
    عکاسی
    پیاده‌روی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.