مشخصات شهر گور
تاریخچه شهر گور
ویژگیها شهر گور
شهر باستانی گور نخستین شهر دایره ای شکل ایران محسوب می شود کاوش های باستان شناسی در این شهر ساسانی برای نخستین بار توسط دیتریش هوف، باستان شناسی آلمانی آغاز شده است. این شهر چهار دروازه اصلی داشته است. این دروازه ها عبارتند از باب مهر که از طرف شرق باز می شده، باب بهرام که از طرف غرب باز می شده است، باب هرمز که دروازه شمالی محسوب می شده و در آخر نیز باب اردشیر که از طرف جنوب باز می شده است.
از جمله یافته های مهم باستان شناسی در شهر گور، کشف دروازه تخت نشین بوده است که شباهت زیادی به سر درهای تخت جمشید دارد. رنگ های به کار رفته در این کف همچنان سالم هستند و توجه ساسانیان را به استفاده از رنگ های متنوع طبيعي در معماری نشان میدهد.
سیمای عمومی شهر گور
طرح و الگوی این شهر دایره ای شکل است و به قطر دو کیلومتر دارای چهار دروازه اصلی بوده و بناهای حکومتی و محل اقامت درباریان در آن قرار داشته است. شهر گور اولین شهر دایره ای در ایران و یکی از نخستین شهرهای دایره ای در جهان نیز محسوب می شود.
منار میلو (طِربال) در واقع ستونی است چهارگوش از جنس سنگ خارا و ملاط گچ که درست در کانون هندسی دایره شهر قرار دارد. امروزه بلندی آن ۳۳ متر و هر ضلع قاعده آن ۱۱ متر است. کاربری منار میلو معلوم نیست. به تعبيري بر سر آن آتشکدهای بوده و از کوه مجاور آبراهی به شهر کشیده بودند که آب را مانند فواره تا بالای منار میرسانید. به گمان دیتریش هوف این بنا بقایای یک برج پلهدار است که در زمان آبادانی حدود ۷۸ متر ارتفاع داشته و شاید تجسم قدرت و اقتدار شاه بودهاست.
تختنشین (گنبد کیرمان) بنای دیگری است در یکصد متری جنوب شرقی منار که اکنون جز شالودهای از آن بر جا نماندهاست. معمولاً کاربری آن را نیایشگاه یا کاخ فرض میکنند. در دیماه ۱۳۸۴ باستانشناسان در بخش شرقی تختنشین توانستند دروازهای سنگی به سبک معماری پارسه همراه با سنگفرش بنا را کشف کنند.
رصدخانه، سازه خشتی مدوری است به قطر ۶۵/۵ متر که درون آن دوازده سکو با نشانههای نجومی وجود دارد و به باور باستانشناسان بقایای رصدخانهای از سدههای نخستین اسلامی است. این سازه در جریان کاوشهای هیئت مشترک باستانشناسی ایران و آلمان در سال ۱۳۸۴ کشف شد.
زمان مناسب بازدید شهر گور
فصول بعد از بارندگي، اواخر زمستان و بهار ، فصل هاي بهتري براي سفر به اين نقطه است.