مشخصات غار شاکین تاکستان
غار شاکین از غارهای باستانی ایران است. این غار یکی از کهنترین محلهای استخراج فلز روی برای ساختن مفرغ بوده است. وجود کانالهای دست کنده قدیمی در بخشهای مختلف آن نشان از وجود چنین فعالیتی در گذشته دارد. متأسفانه غار شاکین هم اکنون در اجاره معدن چیان برای استحصال فلز است. طول غار حدود 400 متر است. غار شاکین را که از غارهای دیدنی ایران است، به دلیل داشتن تالارهای پشت سر هم میتوانیم غارِ تالارها بنامیم. در حال حاضر به دلیل فعالیتهای معدن چیان، بخش اعضم غار شاکین نابود شده است.
ویژگیها غار شاکین تاکستان
غار شاکین به دلیل وجود کانیهای غیر محلول در مسیر منافذ آبهای فرورو، فاقد غارسنگ است. در زمان فعالیتهای غار زایشی، کربناتهای موجود در منطقه در آب اسیددار حل شدهاند و حاصل انحلال، احتمالاً رودخانه پایین غار حمل شده است و کانیهای غیر محلول سقف و بدنه غار را تشکیل داده اند. غار شاکین به علت موقعیت جغرافیایی ویژه و وجود چشمه آب دائمی در پایین غار، از مکانهای مهم دوره غارنشینی در ایران است.
سیمای عمومی غار شاکین تاکستان
دهانه غار، جنوبی است و در ارتفاع 1850 متری از سطح دریا قرار دارد. ورودی غار به ابعاد 7×4 متر با شیبی تند به طول 8 متر به تالار اصلی باز میشود.
تالار نخست یا اصلی غار، به شکل دایره است. ابعاد آن 35×25 متر و ارتفاع آن 15 متر است. از این تالار دو دالان جدا میشود:
دالان شمالی با طول 10 متر به تالار شمالی میرسد. ابعاد این تالار 20×15 متر است و از آن تعدادی دالان و دهلیز طبیعی و دست کنده جدا میشود که طول بعضی از آنها 50 متر است. دالان و دهلیزهای این تالار در حال حاضر زیر تودهای عظیم از خرده سنگ، که حاصل حفر کانال برای استحصال فلز است، قرار گرفتهاند.
دالان غربی با طول 15 متر وارد تالار بزرگ غربی میشود. طول و عرض این تالار 40×25 متر است و حدود 20 متر ارتفاع دارد و از آن تعدادی دالان و دهلیز منشعب میشود. دو دالان منشعب، به تالارهایی کوچکتر ختم میشوند.