مشخصات مجموعه باغ صفوی قزوین
مجموعه باغ صفوی دارای بیش از ۶ هکتار وسعت است و از سردر عالیقاپو در شمال و ابتدای خیابان سپه قزوین آغاز شده و در انتها به محوطه کاخ چهلستون قزوین اتصال مییابد و در طول مسیر خود با گذشتن از چندین حیاط و محوطه باز، میتوانید از آثار و بقایای بهجا مانده از دورههای مختلف صفوی، افشاریه، زندیه و قاجاریه را یکجا مشاهده نمایید
تاریخچه مجموعه باغ صفوی قزوین
شهر قزوین در عصر صفویان، به علت قرارگیری بر سر راه جاده ابریشم و شرایط جغرافیایی و سیاسی آن زمان، حایز اهمیت شد. به همین دلیل، توانست تا مدتی عنوان پایتختی صفویان را نصیب خود کند. انتقال پایتخت از تبریز به قزوین باعث شد تا بناها و عمارتهایی با شکوه و در شان پایتختی آن، در این شهر بنا شود. از جمله این عمارتها و بناها میتوان باغ صفوی را نام برد؛ که مجموعهای از چند بنا میباشد.
شاه طهماسب پس از استقرار در قزوین (به عنوان پایتخت جدید خود) دستور داد تا تل باغی بسازند و عمارتی را در آن بنا کنند؛ بنا بر دستور شاه، معماران برجسته ایران گرد آمدند و باغی را طراحی کردند؛ این باغ باغ صفوی نام گرفت. عمارتی نیز، بنا به خواست شاه، در آن بنا شد و کاخ چهل ستون یا عمارت کلاه فرنگی نام گرفت.
ویژگیها مجموعه باغ صفوی قزوین
به طور کلی این مجموعه از چند بنا تشکیل شده است که اکثراً تخریب شدهاند و تعدادی از آنها در حال حاضر در دست مرمت هستند.
محدوده اصلی باغ دارای ۷ در وروردی بوده است که فقط یک در از آنها به نام سردر عالی قاپو باقیمانده است.
محل دقیق باغ را به علت تخریب و ساخت و سازهای اطراف نمیتوان تعیین کرد. در حال حاضر، محوطه محصور خیابانهای هلال احمر و پیغمبریه را باغ صفوی مینامند.
سازمان میراث فرهنگی در صدد است بناهایی را که به حریم باغ تجاوز کردهاند و باعث تخریب و نابودی تدریجی این مجموعه گشتهاند، خریداری کرده و این مجموعه را بازسازی نماید. در حال حاضر مدرسههایی که بین عمارت پهلوی و گراند هتل (دو بنا از این باغ) واقع شدهاند خریداری شده است.
سیمای عمومی مجموعه باغ صفوی قزوین
مجموعه باغ صفوی متشکل از چند بنا است :
سردر عالی قاپو
عمارت نادری
عمارت پهلوی و عمارت قاجاری
گراندهتل
کاخ چهلستون (عمارت کلاه فرنگی)
پیغمبریه
سایر اطلاعات مجموعه باغ صفوی قزوین
این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۲۶۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است