مشخصات مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
مسجد جامع تبریز یکی از بناهای تاریخی شهر تبریز است. این مسجد که در کتابهای تاریخی از آن به عنوان جامع کبیری نیز نام برده شده است، از ابتدای تاسیس مسجد جامع شهر تبریز بوده و بازار تبریز، گرداگرد آن شکل گرفته است.
تاریخچه مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
مسجد جامع تبریز مربوط به دوره سلجوقیان تا دوره قاجار است.
سانسها مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
زمان بازيد در بهار تابستان؛ ٨:٠٠ الي ٢٠:٠٠
پاييز و زمستان؛ ٨:٠٠ الي ١٧:٣٠
ویژگیها مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۷۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سیمای عمومی مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
بنا مسجد مستطيل شکل است و کلأ با آجر و گچ بنا شده و داراي دو ورودي است که يکي درجانب شمال قرار دارد و ازطريق صحن، و ديگري از طرف جنوب به کوچه مجاور باز مي شود . ازدر دومي ابتدا وارد الچاق مسجد و ازآنجا وارد مسجد جامع مي شوند .
کف مسجد، ازسطح زمين هاي اطراف پايين تر است که گواهي بر قدمت بنا محسوب مي گردد . طول مسجد که ازجنوب به شمال امتداد دارد، حدود 62متر است و قسمت وسط آن که داراي طاق بلند و بزرگي است، 15 مترعرض دارد. طول مسجد به دو قسمت تقسيم مي شود: قسمت اول که قدري کم عرض است، به طول 28 متر، ازبخش جنوبي که به طول 32 متر است، به وسيله دو جرزعريض مجزا مي شود. درانتهاي اين قسمت، محرابي ازسنگ مرمر سفيد ساده با طرح هاي مارپيچ تزييني به شيوه صفوي به چشم مي خورد .
زمان مناسب بازدید مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
بهترين زمان براي بازديد فصل بهار و تابستان مي باشد.
پیشنهاد ویژه مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
بخش های مهم برای بازدید ؛ محراب - شبستان ستون دار است.
نزدیکترین جاذبه های گردشگری
بازار بزرگ تبریز، موزه مشروطه است كه ميتوانيد از اين مناطق بازديد كنيد.
امکانات ویژه مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
این جاذبه داراي امكاناتي همچون؛ دسترسي به وسايل نقليه، پاركينگ، سرويس بهداشتي، اقامتگاه ، رستوران ، بوفه مي باشد.
سایر اطلاعات مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
علاوه بر این بناها، مجموعه مسجد جامع تبریز شامل دو مدرسه بوده: یکی مدرسه طالبیه، در شمال؛ و دیگری مدرسه جعفریه، در شرق، که در سالهای اخیر کاملا خراب شده اند.براساس منابع بررسی شده، جبهه شمالی مدرسه طالبیه را در نیمه دوم قرن یازدهم هجری قمری و مدرس و کتابخانه جبهه شرقی صحن را در سال 1327 شمسی ساخته اند.
مسجد جامع تبریز قبلا یک ایوانه بود، ولی بعدا به دو ایوانه تبدیل شد و از جمله مساجدی است که روش ساخت کاخ اختصاصی فیروز آباد را اساس کار قرار داده است.
در سال های اخیر، جبهه های شمالی و غربی مدرسه طالبیه را به صورت سه طبقه نوسازی و در نمای غربی، سردر مرتفعی با دو مناره احداث کرده اند. این اقدامات باعث افزایش اهمیت مدرسه طالبیه در مجموعه مسجد جامع و در نتیجه کاهش جلوه هسته اصلی مجموعه شده است.
نکات منفی مسجد جامع تبریز (جامع كبیر)
بعضا بسته بودن در ورودی از سمت بازار تبریز.